Πρέπει να είσαι καλός στο σχέδιο για να γίνεις επιτυχημένος γραφίστας;

Είναι το σχέδιο μια καίρια δεξιότητα για να γίνεις επιτυχημένος γραφίστας ή μπορεί και κάποιος που δεν είναι καλός σε αυτό να πετύχει στον χώρο της γραφιστικής;

Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου του άρθρου αυτού είναι «Όχι». Το σχέδιο είναι σίγουρα μια χρήσιμη, αλλά όχι απαραίτητη, δεξιότητα για έναν γραφίστα.

Πολλοί γραφίστες δημιουργούν προσχέδια στο χέρι για τα projects που έχουν αναλάβει ώστε να αποδώσουν μορφή στις ιδέες τους και τάξη στις πληροφορίες. Τα σχέδια αυτά δεν χρειάζεται να είναι τέλεια. Σκοπός τους είναι να δείξουν στον γραφίστα εάν το έργο του έχει λειτουργικότητα και αισθητικό αποτέλεσμα.

Φανταστείτε να ξεκινήσετε με μια ιδέα στο illustrator και μετά από ώρες δουλειάς να συνειδητοποιήσετε ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμένατε. Το σχέδιο λοιπόν σας βοηθά να εξοικονομήσετε χρόνο (και όχι μόνο). Το να δημιουργείτε προσχέδια στο χέρι θα σας βοηθήσει επίσης αρκετά στο ξεκίνημα ενός project. Μετά από μερικά προσχέδια θα σας έρθουν ιδέες που μπορεί να μην είχατε φανταστεί στην αρχή.

Καλό είναι να δημιουργείτε όσα περισσότερα προσχέδια μπορείτε σε ένα χαρτί και στο τέλος να επιλέξετε 2-3 με τα οποία να δουλέψετε στο illustrator. Μπορεί στην αρχή η διαδικασία αυτή να σας φαίνεται περίεργη και δύσκολη, αλλά με πολύ εξάσκηση θα δείτε ότι θα γίνετε καλύτεροι σε αυτό.

Άλλωστε κανείς δεν γεννιέται επιτυχημένος γραφίστας. Για να πετύχεις σε αυτό το επάγγελμα χρειάζεται αφοσίωση και σκληρή δουλειά!

Συμβουλές:

  • Ορίστε ένα χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δουλεύετε τα προσχέδιά σας (π.χ. 20 λεπτά). Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε πιο γρήγορα αλλά και να μη παρασυρθείτε)
  • Χρησιμοποιήστε και μολύβι και στυλό για να δείτε με πιο δουλεύετε καλύτερα.
  • Χρησιμοποιείστε σημειωματάρια bullet journal. Οι τελίτσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οδηγοί για καλύτερα προσχέδια.
  • Αν κάνετε κάποιο λάθος σε ένα από τα προσχέδια μη ξεκινήσετε άλλο πριν το τελειώσετε. Άλλωστε, όπως είπαμε παραπάνω, δεν χρειάζεται να είναι τέλειο.  
  • Διαβάστε πολύ καλά το brief πριν ξεκινήσετε τα προσχέδια. Αν στερέψετε από ιδέες, ξαναδιαβάστε το brief και συνεχίστε.
  • Αν δεν έχετε κάποιο συγκεκριμένο project, μπορείτε να εξασκηθείτε με «ψεύτικα» briefs που μπορείτε να βρείτε online. Ρίξτε μια ματιά στο fakeclients.com ή στο briefbox.me

Διαβάστε επίσης: 7 τρόποι για να γίνεις πιο αποδοτικός στη δουλειά σου

Σχετικά με τον/την Διονυσία Γιώργη

Δείτε όλα τα άρθρα από τον/την Διονυσία Γιώργη →

Αφήστε μια απάντηση