Πολιτική του Design – Design της Πολιτικής. Πόσο πολιτικό είναι το Design;

Πολιτική του Design – Design της Πολιτικής. Πόσο πολιτικό είναι το Design; | Δρ. Friedrich von Borries | Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Τον Δεκέμβριο η συνεργασία του ΚΠΙΣΝ με το Goethe-Institut Athen συνεχίζεται, στο πλαίσιο της 100ής επετείου από την ίδρυση της Σχολής Bauhaus, με ομιλίες και εικαστικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Tο «Bauhaus στα 100» εξερευνά την κληρονομιά της πιο εμβληματικής σχολής art & design του περασμένου αιώνα στην αρχιτεκτονική, το βιομηχανικό σχέδιο, τις τέχνες, τον χορό και την παιδαγωγική.

Πολιτική του Design – Design της Πολιτικής
Πόσο πολιτικό είναι το Design;

Διάλεξη: Δρ. Friedrich von Borries

Το design, σύμφωνα με τον Δρ. Friedrich von Borries, είναι πάντοτε πολιτικό – τουλάχιστον, εφόσον δεν το αντιλαμβανόμαστε ως επιφανειακό σχεδιασμό με σκοπό την προώθηση των πωλήσεων, αλλά ως μια υπεύθυνη διαμόρφωση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.

Με αφετηρία ιστορικές θεωρήσεις, όπως εκείνη του Bauhaus, η διάλεξη του Friedrich von Borries καταλήγει στο σήμερα και αξιώνει μια διευρυμένη αντίληψη του design, βασισμένη σε έννοιες όπως «Überlebensdesign» (σχεδιασμός για την επιβίωση) ή «Selbstdesign» (σχεδιασμός εαυτού). Εξετάζει ακόμη, την προοπτική ενός θεμελιώδους ερωτήματος: Μπορεί το design να συμβάλει στην καλύτερη διαμόρφωση της δημοκρατίας μας και να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την «κρίση της εκπροσώπησης» ή αυτό θα υπερέβαινε τις δυνατότητες της θεωρίας και των αρχών του; Και τι σημαίνει σήμερα να είναι κανείς ένας πολιτικά ενεργός designer;

Ο Δρ. Friedrich von Borries είναι αρχιτέκτονας και διδάσκει Θεωρία του Design στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Αμβούργου.

Η διάλεξη «Πολιτική του Design – Design της Πολιτικής. Πόσο πολιτικό είναι το Design;» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 | 19.00-20.30, στον Πύργο Βιβλίων EBE.

Η ομιλία θα διεξαχθεί στα Γερμανικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Ελληνικά και την Ελληνική Νοηματική γλώσσα.

Είσοδος ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο www.snfcc.org

, , ,

Σχετικά με τον/την Διονυσία Γιώργη

Δείτε όλα τα άρθρα από τον/την Διονυσία Γιώργη →

Αφήστε μια απάντηση