Μικρό Πολυτεχνείο: Εργαστήρι Καλλιγραφίας με την Ελπίδα Ζαχαράκη

Η Καλλιγραφία είναι μία μορφή τέχνης που την συναντάμε πολλούς αιώνες πίσω και που διατηρεί την υπεροχή της μέχρι και τις μέρες μας. Σήμερα, το γράμμα παίρνει άλλη μορφή, χωρίς να είναι απαραίτητη η αναγνωσιμότητα του, όσο η αισθητική, η κίνηση, η συνοχή του.

Λίγα Λόγια για το Εργαστήρι Καλλιγραφίας

Στο εργαστήρι αυτό θα διδαχθούν οι βασικές αρχές για την σωστή μορφή των γραμμάτων, τεχνικές και η τοποθέτηση τους με αρμονικό τρόπο ώστε η τελική σύνθεση να αποτελέσει έργο τέχνης.

Θα διδαχθούν 4 γραφές, σε ελληνικό και λατινικό αλφάβητο. Η Copperplate, ή αλλιώς Αnglaise του 18ου αιώνα, η οποία έχοντας διατηρηθεί μέχρι και τις μέρες, διδάσκονταν στα σχολεία και είναι μία γραφή ρέουσα και πολύ εκλεπτυσμένη. Η δεύτερη γραφή, η Textura ή αλλιώς πιο γνωστή η Γοτθική, είναι μία γραφή που διήρκεσε πολλούς αιώνες και χαρακτήρισε την δυτική Ευρώπη με το αυστηρό και επιβλητικό ύφος της. Η Βυζαντινή Κεφαλογράμματη του 8ου αιώνα, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε τίτλους ελληνικών λειτουργικών βιβλίων και καθόρισε την γραφή των Σλαβονικών χωρών. Τέλος, θα πάμε ακόμη πιο πίσω, στην Uncial του 4ου αιώνα, η οποία έθεσε αρκετές από τις βάσεις του δυτικού αλφαβήτου που ξέρουμε τώρα. Θα χρησιμοποιήσουμε πένες, μελάνια και χαρτιά.

Δομή των 8 Μαθημάτων:

  1. Αντιμετώπιση των γραμμάτων ως σχήματα, εξοικείωση με το εργαλείο και τις χρήσεις του, εξάσκηση στις βασικές γραμμές και εισαγωγή στα γράμματα της Copperplate, πεζά. γράμματα. Λατινικό αλφάβητο πρακτική στην Copperplate, κεφαλαία γράμματα.
  2. Εισαγωγή στο Ελληνικό αλφάβητο της Copperplate, πεζά γράμματα.
  3. Συνέχεια πρακτικής, κεφαλαία γράμματα. Εξάσκηση σε τρέχοντα κείμενα της Copperplate.
  4. Εισαγωγή στην Textura, βασικές γραμμές και πεζά γράμματα.
  5. Πρακτική στην Textura, κεφαλαία γράμματα & Εξάσκηση σε τρέχοντα κείμενα της Textura.
  6. Εισαγωγή και πρακτική στη Βυζαντινή Κεφαλογράμματη και τρέχον κείμενα.
  7. Εισαγωγή και πρακτική και εξάσκηση σε τρέχοντα κείμενα της Uncial.
  8. Επιλογή γραφής, πειραματισμός και τελικό έργο.

Διοργάνωση: Μικρό Πολυτεχνείο

Εισηγήτρια: Ελπίδα Ζαχαράκη

Πρόγραμμα: κάθε Τρίτη από 27/10/2020
Διάρκεια: 8 δίωρα
Επίσημη Έναρξη: 27 Οκτωβρίου 2020
Κόστος για 8 δίωρα με 7 συμμετέχοντες: 400 Ευρώ + ΦΠΑ


Σχετικά με την Ελπίδα Ζαχαράκη

Η Ελπίδα Ζαχαράκη, γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα. Τελείωσε το Bachelor of Αrts με First Class Honours Degree στο τμήμα Graphic Design της ΑΚΤΟ. Από τα χρόνια της σχολής έδειξε ενδιαφέρον για την φόρμα των γραμμάτων και την τυπογραφία. Το 2014 κέρδισε βραβείο Νέων Σχεδιαστών του Gr Design για εξώφυλλο βιβλίου και στο Portfolio Night το εισιτήριο για το Art Directors Club στην Νέα Υόρκη. Δουλεύοντας σε γραφιστικά και διαφημιστικά γραφεία, ασχολήθηκε παράλληλα με την καλλιγραφία, τόσο χειρόγραφη όσο και ψηφιακή. Παρακολούθησε εργαστήρια και σεμινάρια πάνω στις γραφές, μελέτησε τα γράμματα και από το 2016 διδάσκει καλλιγραφία στο Μικρό Πολυτεχνείο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Εργαστήρι Καλλιγραφίας, καθώς και για εκδήλωση ενδιαφέροντος, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Μικρού Πολυτεχνείου www.mikropolytexneio.gr

Θέλετε να μάθετε πρώτοι τα νέα του κλάδου μας;

, , , , , ,

Σχετικά με τον/την Διονυσία Γιώργη

Δείτε όλα τα άρθρα από τον/την Διονυσία Γιώργη →

Αφήστε μια απάντηση