Μεγαλύτερη απόδοση με χρήση της σωστής γραμματοσειράς

Σήμερα είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε, να πράττουμε και να εκτυπώνουμε με οικολογική συνείδηση. Γι’ αυτό το λόγο κάθε κατασκευαστής, εταιρεία και καταναλωτής θα πρέπει να βρίσκει τρόπους να εξοικονομεί πόρους και να προστατεύει το περιβάλλον, ακόμα και κατά την διάρκεια μιας εκτυπωτικής διαδικασίας. Πώς όμως είναι κάτι τέτοιο δυνατό;

Στη πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί τρόποι προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των εκτυπωτικών εργασιών. Ως συνήθως, τα μικρά πράγματα παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως για παράδειγμα το μελάνι. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι, όσον αφορά τα αρχεία κειμένου, η ποσότητα του μελανιού που σπαταλάμε εξαρτάται και από την γραμματοσειρά που επιλέγουμε για το κείμενο. Ο δεκατετράχρονος Suvir Mirchandani ήταν αυτός που ξεκίνησε την δράση για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με αυτό το θέμα.

Όλα ξεκίνησαν από την γραμματοσειρά «Garamond»

Ο μαθητής από το Dorseyville Middle School του Pittsburgh διαπίστωσε ότι το προηγούμενο σχολείο του θα μπορούσε να έχει εξοικονομήσει περίπου 20.000 δολάρια το χρόνο, απλά αλλάζοντας την γραμματοσειρά που χρησιμοποιούσε για τα αρχεία του. Προκειμένου να ανακαλύψει την πιο αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον γραμματοσειρά, ο Mirchandani μεγέθυνε τα γράμματα διαφόρων γραμματοσειρών, τα τύπωσε και τα ζύγισε. Η γραμματοσειρά «Garamond» αποδείχτηκε ότι είναι η πιο οικονομικά αποδοτική γραμματοσειρά για εκτύπωση εγγράφων κειμένου. Έτσι, πρότεινε στους καθηγητές τους να χρησιμοποιούν την γραμματοσειρά αυτή για τα έγγραφά τους. Ο Mirchandani πρότεινε την χρήση της συγκεκριμένης γραμματοσειράς και στην κυβέρνηση των Η.Π.Α. και σε άλλες δημόσιες αρχές, οι οποίες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο μόνο με την αλλαγή της γραμματοσειράς.

Οι σχεδιαστές Tim Wrigglesworth και Matt Robinson προσέγγισαν την ιδέα αυτή με έναν λίγο διαφορετικό τρόπο. Προκειμένου να διερευνήσουν την αποδοτικότητα του μελανιού οκτώ διαφορετικών γραμματοσειρών, σχεδίασαν μεγάλες λέξεις με ένα στυλό ballpoint. Το υπολειπόμενο μελάνι λειτούργησε ως εργαλείο σύγκρισης. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια, αλλά αξίζει να αναφερθεί ότι και οι άλλες γραμματοσειρές έχουν τα πλεονεκτήματά τους: Η «Times New Roman» για παράδειγμα είναι ιδανική για γραπτά κείμενα, ενώ η «Impact» είναι ιδανική γραμματοσειρά για τίτλους. Με λίγα λόγια, η επιλογή της γραμματοσειράς εξαρτάται κυρίως από τον σκοπό που εξυπηρετεί το κείμενο.

Εργαλεία για πιο αποδοτικές γραμματοσειρές.

Ειδικά σε γραφεία, οι εκτυπώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα έξοδα. Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει κάποια εργαλεία που σας βοηθούν να μειώσετε την σπατάλη μελάνης.

ECOFONT (όχι δωρεάν) 

Το ECOFONT είναι ένα λογισμικό που δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να εξοικονομήσουν έως και 50% των μελανιών και toner κατά την εκτύπωση. Είναι διαθέσιμο για το Word και το Outlook και δημιουργεί μικρές οπές στις συχνά χρησιμοποιούμενες γραμματοσειρές κατά την εγκατάστασή τους, όπως στις Arial, Calibri, Verdana, Times New Roman, κ.ά. Το λογισμικό αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι σε μικρά μεγέθη γραμματοσειρών, το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει τις οπές.

Tintencenter (δωρεάν)

Με το εργαλείο «Tintencenter» οι χρήστες μπορούν να δουν αν οι γραμματοσειρά που θέλουν να χρησιμοποιήσουν είναι φιλική προς το περιβάλλον ή όχι. Προκειμένου να υπολογίσει την  πιθανή εξοικονόμηση, το εργαλείο αυτό εξετάζει το μέγεθος της γραμματοσειράς, τον αριθμό pixel και την συχνότητα των επιμέρους γραμμάτων στο κείμενο. Επιπλέον, παρέχει προτάσεις για εναλλακτικές γραμματοσειρές οι οποίες χρησιμοποιούν λογιότερο μελάνι. Δυστυχώς το εργαλείο είναι στην γερμανική γλώσσα. Ευτυχώς όμως υπάρχει και το Google Translate.

Ryman Eco (δωρεάν)

Η γραμματοσειρά Ryman Eco χρησιμοποιεί 33% λιγότερο μελάνι και αναπτύχθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό από τον Dan Rhatigan. Είναι δωρεάν και μπορείτε να την κατεβάσετε από το rymaneco.co.uk. Δυστυχώς όμως η γραμματοσειρά δεν υποστηρίζει τα ελληνικά.

, ,

Σχετικά με τον/την Διονυσία Γιώργη

Δείτε όλα τα άρθρα από τον/την Διονυσία Γιώργη →

Αφήστε μια απάντηση