Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο Graphic Stories Cyprus

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 6ο Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, κατά το τριήμερο 6-8 Μαρτίου 2020 στη Λευκωσία. Το Graphic Stories Cyprus είναι το μοναδικό καθιερωμένο, ανεξάρτητο, ετήσιο, θεσμικό συνέδριο του τομέα της οπτικής επικοινωνίας και των εικαστικών τεχνών που καλύπτει όλο το φάσμα αυτών, ήτοι της γραφιστικής, της εικονογράφησης, της τυπογραφίας, των εικαστικών, της σημειωτικής, του animation, της φωτογραφίας, της σχεδίασης πολυμέσων, διαδικτύου και ιστοσελίδων, της καλλιγραφίας και του design γενικότερα.

6ο Graphic Stories Cyprus

Το 6ο Graphic Stories Cyprus περιλάμβανε έντεκα (11) διαλέξεις, πέντε (5) δημιουργικά εργαστήρια και μια (1) διεθνή έκθεση αφίσας με συμμετοχή σχεδιαστών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Κατά την 6η αυτή διοργάνωση δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην πολυθεματικότητα των δράσεων που είχαν ως στόχο να καλύψουν και να εκφράσουν το σύνολο των εικαστικών τεχνών και των δημιουργών της, ενώ ειδική θεματική του συνεδρίου αποτέλεσε η σύνδεση του με την Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση μέσω του διεθνούς διαγωνισμού αφίσας με τίτλο «Πολιτιστική Κληρονομιά, ένας κόσμος, ένα μέλλον».

Το Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, έχει επιλεγεί στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φεστιβάλ, European Festivals Association (EFA) και του απονεμήθηκε η τιμητική σφραγίδα ποιότητας της Ευρώπης EFFE Label για τη χρονική περίοδο 2019-2020. 

Σε ποιους απευθύνεται

Το Συνέδριο απευθύνεται σε όλους τους δημιουργικούς του κλάδου της οπτικής επικοινωνίας, των εφαρμοσμένων και εικαστικών τεχνών, επαγγελματίες ή φοιτητές, γραφίστες, web designers, εικονογράφους, φωτογράφους, animators, 2D/3D designers, τυπογράφους, δημιουργικά γραφεία, διαφημιστές, marketers, στους συνεργάτες αυτών καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το επάγγελμα του σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας.

Διαλέξεις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 6ο Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus,

Το 6ο Graphic Stories Cyprus φιλοξένησε 11 διαλέξεις από σημαντικούς δημιουργούς της Κύπρου και του εξωτερικού, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της Εικαστικής δημιουργίας, της Οπτικής Επικοινωνίας και του Design. Την έναρξη του συνεδρίου προλόγισε ο κος Σταύρος Κυπριανού, δημοσιογράφος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου η κα Μαρία Μιλτιάδου, υπεύθυνη Εθνικών Προγραμμάτων και Δημοσίων Σχέσεων στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.

O Αντρέας Παναγή, φοιτητής στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, μίλησε για τη σχεδίαση εκ μέρους του, της οπτικής ταυτότητας του 6ουGSC. Ο Λάκης Αργυρού, επαγγελματίας με πολυετή εμπειρία στην Επικοινωνία και στις Δημόσιες Σχέσεις, παρουσίασε τα απαραίτητα βήματα για μια επιτυχημένη επαγγελματική δικτύωση.Ο σχεδιαστής ιστοσελίδων και συνιδρυτής της εταιρίας Lightblack, Μιχάλης Βασιλείου, μίλησε για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την προώθηση ιστοσελίδας. Ο Ιωάννης Φετάνης, social designer, παρουσίασε την επαγγελματική του διαδρομή από την εσωτερική αναζήτηση, στην πολυδιάστατη πραγματικότητα. Τη σημασία των Ιnfographics στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο παρουσίασε η σχεδιάστρια Ζωή Κατσιγιάννη, ενώ ο Πάνος Κωνσταντόπουλος, σχεδιαστής Ιnfographics και Διευθυντής του περιοδικού «GR design» μίλησε για την σχέση παραστατικής δημοσιογραφίας και προσωπικής άποψης.

Η Βάσια Καλοζούμη από το δημιουργικό γραφείο Corn Studio παρουσίασε τη δημιουργική διεθνή πορεία του γραφείου τους.In search of a new manifesto for humanist typefaces in a post-trend fashion world, ήταν ο τίτλος της ομιλίας του σχεδιαστή και ιδρυτή της εταιρείας γραμματοσειρών Parachute Τypefoundry, Πάνου Βασιλείου. Για τη διαχείριση χρώματος μίλησε ο Μάριος Ταβέλης και ο Chris Trimbach, προσκεκλημένοι της  εταιρείας Kemanes Printshop. Ο φωτογράφος και ιδρυτής του Math Studio, Μάριος Θεολόγης, μίλησε για τη διαφημιστική φωτογραφία, τη φωτογραφία πορτραίτου και την καλλιτεχνική φωτογραφία γυμνού

Εργαστήρια

Κατά το δημιουργικό αυτό τριήμερο πραγματοποιήθηκαν τέσσερα (4) εργαστήρια προσφέροντας συσσωρευμένη και επαγγελματικού επιπέδου γνώση και εμπειρία σε σχέση όχι μόνο με τις σύγχρονες πρακτικές, αλλά και με τις παραδοσιακές εφαρμογές των εικαστικών τεχνών και του design. «Φωτορεαλιστική Ψηφιακή Εικονογράφηση» ήταν το θέμα του εργαστηρίου από τον Κωστή Παπαθεοδώρου, ενώ ο Πάνος Κωνσταντόπουλος και τη Ζωή Κατσιγιάννη μύησαν τους συμμετέχοντες στο εργαστήριό τους, στο μυστικά των Infographics. Η πειραματική τυπογραφία και ο εκδοτικός σχεδιασμός ήταν το αντικείμενο του εργαστηρίου από τον Ιωάννη Φετάνη, ενώ η Κατερίνα Παντέλα ανέδειξε τις λεπτομέρειες και τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού για το κινούμενο σχέδιο. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ένα (1) παιδικό εργαστήρι, με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά, ένας κόσμος, ένα μέλλον», από την εικονογράφο Παναγιώτα Μιχαήλ.

Εργαστήρια Graphic Stories Cyprus

Έκθεση αφισών

«Πολιτιστική κληρονομιά, ένας κόσμος, ένα μέλλον», είναι ο τίτλος της έκθεσης που περιλαμβάνει τα 50 διακριθέντα έργα του 4ου διεθνή διαγωνισμού αφίσας που διοργάνωσε το Graphic Stories Cyprus.  Οι αφίσες της έκθεσης προέκυψαν από τον αντίστοιχο διεθνή διαγωνισμό που συγκέντρωσε τις συμμετοχές 570 σχεδιαστών από 27 χώρες. Την έκθεση που φιλοξενεί το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, στη Φανερωμένη κοσμούν και τα έργα έντεκα (11) προσκεκλημένων καταξιωμένων δημιουργών. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και η αφίσα με το ομώνυμο θέμα της έκθεσης, η οποία δημιουργήθηκε μέσα από το εργαστήρι καλλιτεχνικής αφίσας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, στο American University Emirates, στο Dubai. Στο εργαστήρι συμμετείχαν 20 φοιτητές του Πανεπιστημίου AUE και υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση των Αγγελική Αθανασιάδη και Αντρέα Παναγή μετά από πρόσκληση του καθηγητή γραφιστικής του Πανεπιστημίου, Dr Arafat Al-Naim. 

Το θέμα του διαγωνισμού «Πολιτιστική κληρονομιά, ένας κόσμος, ένα μέλλον» και η αντίστοιχη έκθεση έχουν ως στόχο να αναδείξουν και να προβάλουν την αξία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και τη σημασία της διαφορετικότητας σε σχέση με αυτήν για το κοινό μέλλον όλων των λαών της γης.

Έκθεση αφισών Graphic Stories Cyprus

Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό κλήθηκαν να οπτικοποιήσουν τις σκέψεις, τις ιδέες και τον προβληματισμό τους αναφορικά με την αξία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να απαντήσουν στο ερώτημα για το πώς μπορεί η διαφορετικότητα μας σε πολιτιστικό επίπεδο να είναι η δύναμή μας, για να ενισχύσουμε την αίσθηση, ότι ανήκουμε σε έναν κοινό κόσμο και μοιραζόμαστε ένα κοινό μέλλον.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, από τον Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Λευκωσίας, κο Χρύσανθο Φάκα, εκ μέρους του αξιότιμου Δημάρχου Λευκωσίας κου Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη. Τα βραβεία του διαγωνισμού, συνολικής αξίας 2500 ευρω προσέφεραν η Τράπεζα Κύπρου μαζί με την Ελληνική εταιρία γραμματοσειρών Parachute Typefoundry. Η απονομή των βραβείων τέλεσαν ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λευκωσίας, Χρύσανθος Φάκας, ο ιδρυτής της εταιρείας γραμματοσειρών Parachute Τypefoundry, Πάνος Βασιλείου και ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής και συνεργάτης του Graphic Stories Cyprus, Χάρης Τσέβης.

Οι νικητές του διαγωνισμού ανά κατηγορία ήταν:

Ο Κωνσταντίνος Χαίης, στην κατηγορία για μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Κύπρου, ο Carilla Karahan από την Τουρκία στη διεθνή κατηγορία για φοιτητές και σπουδαστές οπτικής επικοινωνίας, η Μικαέλλα Μιχαήλ, στην κατηγορία για φοιτητές και σπουδαστές οπτικής επικοινωνίας της Κύπρου. Στην διεθνή κατηγορία για επαγγελματίες σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας ο διαγωνισμός ανέδειξε 2 νικητές που μοιράστηκαν την 1η θέση και ήταν ο Άδωνης Παπαδόπουλος από την Κύπρο και ο Γεράσιμος Χωραΐτης από την Ελλάδα.Τα αναμνηστικά έπαθλα του διαγωνισμού προσέφερε η εταιρεία OXRA Design και ο σχεδιαστής Χρήστος Γρηγοριάδης.

Οι νικητές του διαγωνισμού «Πολιτιστική κληρονομιά, ένας κόσμος, ένα μέλλον»

Το Graphic Stories Cyprus διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Τράπεζας Κύπρου και τελεί υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Δήμου Λευκωσίας. Τα δώρα του διεθνούς διαγωνισμού αφίσας προσέφεραν η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική εταιρία Γραμματοσειρών Parachute Typefoundry. Το Συνέδριο υποστηρίζουν ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και το περιοδικό για την εκπαίδευση και το ντιζάιν «GR design».

Χώροι φιλοξενίας: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία.
Χορηγοί επικοινωνίας: ΠΟΛΙΤΗΣ, ΡΙΚ, UCY – Πανεπιστήμιο Κύπρου
Χορηγός εκτυπώσεων: Kemanes Printshop
Περισσότερες πληροφορίες: www.graphicstoriescyprus.com 
Επικοινωνία: graphicstoriescyprus@gmail.com

Θέλετε να μάθετε πρώτοι τα νέα του κλάδου μας;

, , ,

Σχετικά με τον/την Διονυσία Γιώργη

Δείτε όλα τα άρθρα από τον/την Διονυσία Γιώργη →

Αφήστε μια απάντηση