Το να είσαι γραφίστας στην εποχή μας δεν είναι και τόσο εύκολο πράγμα. Ακόμα πιο δύσκολη είναι η διαχείριση των πελατών με κακές συνήθειες. Ποιες είναι αυτές;
Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με όλα αυτά που ζητάνε οι πελάτες και πως να τα αντιμετωπίσετε.
1. Ζητάνε δουλειές υψηλής αισθητικής σε χαμηλό κόστος
Στις μέρες μας, πολλοί είναι εκείνοι που «παίζουν το photoshop στα δάχτυλα» ή ξέρουν κάποιον που θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά στη μισή τιμή. Πολλοί πελάτες φαίνεται να μην έχουν ιδέα τι ακριβώς κάνει ένας γραφίστας και πόσο αξίζει η δουλειά του. Αρκετοί είναι και εκείνοι οι οποίοι στέλνουν τη δουλειά σε άλλες χώρες (π.χ. Ινδία) προκειμένου να μειώσουν το κόστος. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ρίξετε τις τιμές σας. Η σωστή κοστολόγηση μας επιτρέπει να έχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας αλλά και διαβίωσης.
2. Ζητάνε ολοκληρωμένες προτάσεις πριν την πληρωμή
Αν μπείτε στην διαδικασία αυτή θα πρέπει να γνωρίζετε από την αρχή ότι κινδυνεύετε να μη πληρωθείτε. Αξίζει να το ρισκάρετε; Δείξτε στον πελάτη δουλειές από το portfolio σας και αφήστε τον να αποφασίσει με βάση αυτό αν είστε ο κατάλληλος για τη δουλειά.
3. Καθυστερούν στις πληρωμές
Αν δεν σας έχει τύχει να κυνηγάτε έναν πελάτη προκειμένου να πληρωθείτε, τότε είστε από τους τυχερούς. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι πελάτες είτε καθυστερούν τις πληρωμές τους είτε δεν πληρώνουν. Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση τέτοιων «φαινομένων» είναι πάντοτε η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ και η αποστολή τελικών αρχείων μετά την εξόφληση.
4. Στέλνουν εικόνες χαμηλής ανάλυσης για έντυπα projects
Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω άγνοιας του πελάτη. Εξηγήστε τους τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν οι εικόνες πριν ξεκινήσετε να δουλεύετε. Αν δεν έχουν τις απαιτούμενες εικόνες σε υψηλή ανάλυση, προτείνετέ τους εναλλακτικές εικόνες ή γραφικά. Αν επιμένουν να χρησιμοποιήσετε τις χαμηλής ανάλυσης εικόνες που σας έδωσαν τότε κρατήστε τες μικρές και ξεκαθαρίστε (εγγράφως) ότι η ποιότητα ενδέχεται να μην είναι η απαιτούμενη όταν τυπωθούν.
5. Σας πιέζουν να χρησιμοποιήσετε λογότυπα ή άλλα στοιχεία χαμηλής αισθητικής
Πολλές φορές οι πελάτες θα σας ζητήσουν να συμπεριλάβετε στη μακέτα σας λογότυπα ή άλλα στοιχεία χαμηλής αισθητικής που ενδέχεται να χαλάνε την συνολική εικόνα της δουλειάς. Έχετε κάθε δικαίωμα να αντιδράσετε αν δεν το γνωρίζατε από την αρχή και δεν έχετε συμφωνήσει με αυτό. Λειτουργήστε συμβουλευτικά προς τον πελάτη για το τι είναι καλό να περιέχει η μακέτα και τι όχι. Το πως θα το καταφέρετε αυτό είναι μια τέχνη από μόνη της.
6. Μπορούμε να μεγαλώσουμε κι άλλο το λογότυπο/κείμενο/κ.λπ.;
Η αιώνια μάχη ανάμεσα στους γραφίστες και τους πελάτες. Η απάντηση είναι «ΟΧΙ». Αν θεωρούσατε ότι θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο, θα το είχατε κάνει από την αρχή. Εσείς ξέρετε την δουλειά σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.
7. Ζητάνε ατέλειωτες αναθεωρήσεις και αλλαγές
Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να αποφευχθεί καθορίζοντας από την αρχή του project τον ακριβή αριθμό αναθεωρήσεων και αλλαγών. Φροντίστε η συμφωνία αυτή να είναι γραπτή και κρατήστε όλα τα emails που ανταλλάζετε με τον πελάτη.