Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας

Ημερίδα από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας.
Εκδόσεις από την αυγή της τυπογραφίας στις βιβλιοθήκες της Αθήνας

Ανάμεσα στους «κρυμμένους θησαυρούς» των βιβλιοθηκών ξεχωρίζουν τα αρχέτυπα βιβλία – τα έργα που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας από την αυγή της τυπογραφίας, τον 15ο αιώνα. Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, έχοντας συγκεντρώσει μία από τις σημαντικότερες συλλογές αρχετύπων στην Ελλάδα, με χαρά ανακοινώνει τη διοργάνωση ημερίδα ς το Σάββατο 13 Απριλίου 2019.

Θέμα της ημερίδας θα είναι τα αρχέτυπα ως διαρκώς ανερχόμενο αντικείμενο της διεθνούς αλλά και ελληνικής έρευνας, με αφορμή χαρακτηριστικά τεκμήρια που θησαυρίζονται στις αθηναϊκές βιβλιοθήκες. Σκοπός της να παρουσιάσει στο ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό τις αρχέτυπες εκδόσεις και τη σημασία τους στην ιστορία της τυπογραφίας, να αναδείξει βιβλία με ιδιαίτερη τυπογραφική αλλά και αισθητική αξία και να φωτίσει το συναρπαστικό ταξίδι τους στην πορεία έξι αιώνων. Παράλληλα, να αναδείξει ερευνητικά προγράμματα που καταγράφουν και μελετούν τα αρχέτυπα, καθώς και να φέρει σε επαφή επαγγελματίες του χώρου που ειδικεύονται στη διαχείριση αλλά και την προβολή του σπάνιου αυτού υλικού. Σε συνεργασία με το Consortium of European Research Libraries, θα παρουσιαστούν το πρόγραμμα 15cBookTrade του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η υλοποίησή του στην Ελλάδα.

Αντλώντας από την πλούσια συλλογή του με περισσότερα από εκατό αρχέτυπα, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη θα πλαισιώσει τις εργασίες της ημερίδας με έκθεση επιλεγμένων εκδόσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εγγραφές θα ακολουθήσουν σύντομα στο: www.laskaridisfoundation.org

Θέλετε να μάθετε πρώτοι τα νέα του κλάδου μας;

,

Σχετικά με τον/την Διονυσία Γιώργη

Δείτε όλα τα άρθρα από τον/την Διονυσία Γιώργη →

Αφήστε μια απάντηση