Graphic Stories Cyprus 2016: Workshops

Η ιδέα της υλοποίησης μιας Συνάντησης Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας, στην Κύπρο, υπό την επωνυμία “Graphic Stories Cyprus” συνεχίζει και για το 2016 ανανεώνοντας το ραντεβού των δημιουργικών επαγγελματιών για το τριήμερο από 26 έως 28 Φεβρουαρίου 2016. Το πλούσιο, από εκδηλώσεις, τριήμερο θα περιλαμβάνει ομιλίες από καταξιωμένους σχεδιαστές τόσο της Κύπρου, όσο και του εξωτερικού, έκθεση αφίσας με τη συμμετοχή δημιουργών από όλο τον κόσμο, καθώς και δημιουργικά εργαστήρια από έμπειρους επαγγελματίες με στόχο τη μετάδοση εξειδικευμένης γνώσης.

Τα εργαστήρια του Graphic Stories Cyprus 2016 

Στη Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας, Graphic Stories Cyprus 2016, θα πραγματοποιηθούν δύο πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια. Καλλιγραφία για όποιον αγαπάει την παράδοση και δημιουργία ePub e-book για όποιον αγαπάει την τεχνολογία. Η επιλογή είναι δική σας!

Εργαστήριο Καλλιγραφίας
Η διεθνούς φήμης καλλιγράφος, Georgia Angelopoulos, ταξιδεύει από τον Καναδά στην Κύπρο για να μυήσει το κοινό του Graphic Stories Cyprus στις παραδόσεις της χειρογραφίας και της καλλιγραφίας μέσω ενός 3ήμερου workshop (26-28|02|2016). Χρησιμοποιεί παραδοσιακά εργαλεία και υλικά όπως καλάμια, περγαμηνή, πάπυρο, καθώς και μεσαιωνικές τεχνικές φωτισμού, προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχρονα κομμάτια, όπου η ομορφιά της γλώσσας αντηχεί από τον γραπτό λόγο. Εξερεύνα τη γεφύρωση του πλούτου της γλώσσας και των γραμμάτων της πολιτιστικής μας ταυτότητας μέσω της ομορφιάς των χειρόγραφων σφυρήλατων λέξεων που σχηματίζονται προσεκτικά και εύστοχα, προσπαθώντας να εξισορροπήσει την αυξανόμενη τάση προς πιο απρόσωπες, μηχανικές μορφές επικοινωνίας.

Τίτλος του εργαστηρίου: Κάτι παλιό, κάτι νέο. Επανεξετάζοντας το Αρχαίο Κυπριακό Συλλαβάριο. Το Κυπριακό Συλλαβάριο είναι συλλαβογραφική γραφή, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην Κύπρο για την καταγραφή της Ελληνικής γλώσσας και μοιάζει με τη Γραμμική Β. Αποκρυπτογραφήθηκε τη δεκαετία 1870-1880 από τον Άγγλο Τζωρτζ Σμιθ και έχει 56 συλλαβογράμματα. Τα πρώτα κείμενα χρονολογούνται περίπου το 800 π.Χ ενώ το Κυπριακό Συλλαβάριο χρησιμοποιήθηκε παράλληλα με το αλφάβητο μέχρι τον 3ο π.Χ αιώνα. Σε αυτό το εργαστήριο θα χρησιμοποιηθεί το αρχαίο Κυπριακό Συλλαβάριο και η αρχαία Κυπριακή κεραμική παράδοση ως πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία νέων καλλιγραφικών μορφών και γραμμάτων. Θα υλοποιηθεί η σχεδίαση τόσο κεφαλαίων όσο και πεζών γραμμάτων με βάση αυτές τις μοναδικές και όμορφες φόρμες, ενώ οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν και με τη δημιουργία αρχιγραμμάτων χρησιμοποιώντας ιδέες από την αρχαία κεραμική και την τοπική παλέτα. Θα διδαχθεί η τεχνική “pressure and release” με τη χρήση μολυβιού, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιηθούν και διάφορα μελάνια και gouache (τέμπερα), καθώς και μοναδικές τοπικές Κυπριακές χρωστικές ουσίες. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο των γραφείων της εφημερίδας “Πολίτης”, στη Λευκωσία.

Εργαστήριο δημιουργίας ηλεκτρονικών βιβλίων, ePub
Ο ταλαντούχος σχεδιαστής, Νίκος Γαζετάς, Adobe Certified Expert και Instructor, χρησιμοποιεί το InDesign για τη Δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων, ePub. Στο 2ήμερο workshop (27-28|02|2016) μας μαθαίνει πως μπορεί ένας γραφίστας με το πρόγραμμα που ήδη γνωρίζει για τη σελιδοποίηση και το σχεδιασμό εντύπων να σχεδιάσει ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με την κατάληξη .epub που είναι εμπλουτισμένο και περισσότερο προσαρμόσιμο από ένα απλό pdf. Με την εξέλιξη των φορητών συσκευών και την πληθώρα μοντέλων και λειτουργικών συστημάτων ο σχεδιαστής θα πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα χωρίς κόπο και πολύ χρόνο. Το InDesign, το πρόγραμμα που όλοι οι σχεδιαστές ξέρουν πλέον, έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και με τα εργαλεία που ήδη γνωρίζουμε, δίνει τη δυνατότητα της διαμόρφωσης της ροή του σχεδιασμού με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία βιβλίων και σε ηλεκτρονική μορφή. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, στη Λευκωσία.


Το κόστος των εργαστηρίων ανέρχεται στα €40 για τους επαγγελματίες και €25 για τους φοιτητές. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Οι πληρωμές και κρατήσεις θέσεων γίνονται ηλεκτρονικά στο www.graphicstoriescyprus.com στο οποίο θα παρουσιαστεί και το αναλυτικό πρόγραμμά του τριημέρου μαζί με περισσότερες πληροφορίες.

Σχετικά με τον/την Διονυσία Γιώργη

Δείτε όλα τα άρθρα από τον/την Διονυσία Γιώργη →

Αφήστε μια απάντηση