Ανθολόγιο Ελληνικής Τυπογραφίας: Συνοπτική ιστορία της τέχνης του έντυπου ελληνικού βιβλίου από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα
Το Ανθολόγιο Ελληνικής Τυπογραφίας είναι ένας πλούσιος τόμος 594 σελίδων με την ιστορία της τέχνης του έντυπου ελληνικού βιβλίου από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα, σε κείμενα και επιμέλεια του Γιώργου Δ. Ματθιόπουλου.
ΣΥΝΕΚΔΟΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Αυτή η πανοραμική επισκόπηση της ελληνικής τυπογραφίας στη διάρκεια έξι αιώνων απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, πέρα από τους ειδικούς μελετητές της ιστορίας της τυπογραφίας, που ενδιαφέρεται για τις πολύμορφες εκφάνσεις του νεοελληνικού πολιτισμού, καθώς και στους πολυάριθμους νέους επαγγελματίες του χώρου των γραφικών τεχνών.
Με έγχρωμο φωτογραφικό υλικό από εξώφυλλα και σελίδες εκατοντάδων βιβλίων που καλύπτει όλο το φάσμα της ιστορίας του βιβλίου, με κείμενα που προσεγγίζουν την ιστορία του μέσα από την αφήγηση της κοινωνικής, οικονομικής και μορφολογικής εξέλιξής του, με λήμματα για σημαντικούς τυπογράφους και εκδότες, καθώς και με μια σύντομη εικονογραφημένη περιγραφή της εκτυπωτικής τεχνολογίας πριν από την ηλεκτρονική επανάσταση, η παρούσα έκδοση φιλοδοξεί να ανοίξει τον δρόμο για μια ευρύτερη κατανόηση της αισθητικής της ελληνικής τυπογραφίας του χθες που θα βοηθήσει τον αναγνώστη να αξιολογεί τις επιλογές του σήμερα.
Το Ανθολόγιο Ελληνικής Τυπογραφίας του Γιώργου Δ. Ματθιόπουλου επανακυκλοφόρησε το 2019, μετά την πρώτη πολύ επιτυχημένη έκδοση του 2009, από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων
Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Σχετικά με τον συγγραφέα
Ο Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος διδάσκει στο Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από το 1990 και ασχολείται με την έρευνα και τον σχεδιασμό ελληνικών γραμματοσειρών, την ιστορία της τυπογραφίας και της γραφιστικής τέχνης. Είναι ιδρυτικό μέλος και τυπογραφικός σχεδιαστής της Εταιρείας Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων (1992) για την οποία έχει σχεδιάσει και ψηφιοποιήσει πολλές γραμματοσειρές. Παράλληλα, έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια πολλών εκδόσεων, καταλόγων εκθέσεων, μουσειακών συλλογών και συνεδρίων.
Έχει συγγράψει δύο εκπαιδευτικά εγχειρίδια Γραμματογραφία και Φλεξογραφία (ΕΑΠ, 2002) και έχει μεταφράσει τα έργα: Robert Bringhurst, Στοιχεία της τυπογραφικής τέχνης (ΠΕΚ, 2001) και Victor Scholderer, Τα ελληνικά τυπογραφικά στοιχεία, 1465–1927 (εκδ. Τυποφιλία, 1995) για την τυπογραφική τέχνη, αλλά και τα: Tim Wu, Ο γενικός διακόπτης: Η άνοδος και η πτώση των μονοπωλίων στα ΜΜΕ (εκδ. Γιαλός, 2012) και John Berger, Ένας ζωγράφος του καιρού μας (ΠΕΚ, 2002).
Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πολλά Διεθνή Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε περιοδικά του χώρου της Οπτικής Επικοινωνίας. Το 2005 τιμήθηκε με το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο ΕΒΓΕ για τον σχεδιασμό της 7γλωσσης έκδοσης Πινδάρου Ολυμπιόνικοι (Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα 2004) και το 2018 η ομάδα Δ. Παπάζογλου, Γ. Τριανταφυλλάκου, Γ.Δ. Ματθιόπουλου και Α. Peemmöler τιμήθηκε με το Χρυσό Πανελλήνιο Βραβείο Τυπογραφικής Αριστείας και με το 1o Πανελλήνιο Βραβείο ΕΒΓΕ για τον σχεδιασμό της οπτικής επικοινωνίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Από το 2017 συμμετέχει ως επιστημονικός συνεργάτης και σχεδιαστής στην ομάδα προετοιμασίας του Μουσείου Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.