2ο Thessaloniki Design Week: Καινοτομία στο Σχεδιασμό

Η πρωτοφανής περίοδος που βιώνουμε, λόγω της πανδημίας, οδηγεί στην ανατροπή των δεδομένων σε όλες τις πλευρές της καθημερινότητας, τοποθετώντας τον υπάρχοντα τρόπο ζωής υπό αναθεώρηση. Κάτω από τις συνθήκες αυτές, ο καινοτομικός σχεδιασμός αποκτά μία διευρυμένη, ολιστική σημασία, ως το βασικό μέσο αναζήτησης και ανάπτυξης νέων ιδεών και λύσεων στην επικοινωνία, την εργασία, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής μας ζωής. Κάτω από αυτό το πρίσμα, το 2ο Thessaloniki Design Week διοργανώνεται το 2021 με κεντρικό άξονα της θεματικής του την ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ.

Όλες οι πτυχές της διοργάνωσης εστιάζουν στην καινοτομία, την ευρηματικότητα και την εμπειρία του δημιουργικού δυναμικού και της επιχειρηματικότητας της πόλης και της χώρας, σε επαφή με τις διεθνείς τάσεις, αποσκοπώντας στον επαναπροσδιορισμό και την εξέλιξη κάθε πλευράς της ζωής μας, από την οικονομία και την παραγωγή, μέχρι το περιβάλλον και την υγεία, μέσω του σχεδιασμού προϊόντων και υπηρεσιών, τόσο στη μεγάλη κλίμακα, όσο και στη μικρή.

Οι διοργανωτές του 2ου Thessaloniki Design Week προσκαλούν δημιουργούς, ομάδες ή εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς του σχεδιασμού, να υποβάλουν τις προτάσεις και τα έργα τους που αφορούν, είτε ψηφιακά, είτε απτά, προϊόντα, υπηρεσίες και εφαρμογές με άξονα την ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ και τις επιμέρους θεματικές ενότητες.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Το 2ο ThessDW θα αποτελέσει μια πλατφόρμα δικτύωσης, εξωστρέφειας και προβολής , πρωτοποριακών ιδεών και έργων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, δράσεων, συμμετοχών φορέων, δημιουργών και διαγωνισμών που αναπτύσσονται με βάση τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΣ
ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

Στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων μεταβολών της σημερινής εποχής προκύπτει η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των υφιστάμενων μέσων, εργαλείων και λειτουργιών, προκειμένου να αναβαθμιστεί και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του περιβάλλοντός μας. Ο αστικός και ο δημόσιος χώρος χρειάζονται καινοτόμες λύσεις, ώστε να απαντούν στις νέες προκλήσεις με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία και την προσβασιμότητα από όλους.

Με γενικότερο προσανατολισμό τις «Έξυπνες Πόλεις» (smart cities), δίνονται νέες δυνατότητες αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων μέσω των προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, από τον σχεδιασμό στη μεγάλη κλίμακα και την αρχιτεκτονική, μέχρι το σχεδιασμό του αστικού πρασίνου και εξοπλισμού.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΑΣ ΧΩΡΟ

Η συνεχής αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης οδηγεί στην αναδιαμόρφωση του υπάρχοντος μοντέλου ζωής, των προσωπικών επιλογών και μέσων, ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες απαιτήσεις του ευ ζην της εποχής μας.

Η αξιοποίηση καινοτόμων λύσεων και πρακτικών και η προσθήκη νέων εμπειριών βελτιστοποιούν τις καθημερινές συνθήκες στον ατομικό χώρο και αναπτύσσουν νέες ευκαιρίες προσωπικής έκφρασης, επικοινωνίας, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, χρηστικότητας και λειτουργικότητας. Οι ψηφιακές δεξιότητες και οι διαδικτυακές δυνατότητες επεκτείνουν πλέον τον προσωπικό χώρο, δίνοντας άλλες διαστάσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις, με αρκετές όμως ακόμη απρόβλεπτες πτυχές.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 31 Μαΐου 2021 στις 23:00 χρησιμοποιώντας την ειδική φόρμα, και πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • Το προφίλ των αιτούντων, συμπεριλαμβανομένων των πλήρων στοιχείων επαφής και σύντομο βιογραφικό σημείωμα έως μία σελίδα.
  • Τον τίτλο και την περιγραφή του έργου.
  • Φωτογραφίες του έργου σε HD ή σχέδια 2D/3D με διαστάσεις.
  • Πιθανές προηγούμενες εκθέσεις του έργου και απαιτήσεις εγκατάστασης.

Οι προτάσεις μπορούν να περιλαμβάνουν προηγμένες τεχνολογίες (AI, VR, AR, MR, 3D printing, νανοτεχνολογία, ρομποτική), εφαρμογές προβολής και προσβασιμότητας για τον πολιτισμό, εφαρμογές επικοινωνίας, εκπαίδευσης, αγοράς, ψυχαγωγίας, προγράμματα εξυπηρέτησης πολιτών σε θέματα οικονομίας/υγείας, τρόπους “πράσινης” διαχείρισης, καινοτόμες λύσεις στον αστικό σχεδιασμό, “έξυπνα” υλικά, πολυχρηστικά αντικείμενα κ.ά.)

Όλες οι αιτήσεις θα εξεταστούν από αρμόδια επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους του design και διακρίνονται στους τομείς της αρχιτεκτονικής, των ψηφιακών τεχνολογιών, του product design και των εικαστικών.

Οι προτάσεις θα εξεταστούν σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:

  • Συνάφεια με τον γενικό άξονα και τις επιμέρους θεματικές ενότητες του 2ου Thessaloniki Design Week,
  • Καινοτομία, λειτουργική αξία και αισθητική ποιότητα.
  • Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο.

Η συμμετοχή των υποψηφίων τόσο στους χώρους, όσο και στις δράσεις του Thessaloniki Design Week είναι δωρεάν. Ωστόσο, οι υποψήφιοι θα πρέπει να καλύψουν το κόστος παραγωγής του έργου τους καθώς και των προσωπικών τους εξόδων σε περίπτωση παρουσίας τους.

Βραβεία

Στο πλαίσιο του Thessaloniki Design Week τα 3 καλύτερα έργα από κάθε θεματική θα λάβουν βραβεία αξίας 1.000€, 700€ και 500€ αντίστοιχα, ενώ θα διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης ορισμένων έργων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 2ο Thessaloniki Design Week επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.thessalonikidesignweek.gr


Λίγα λόγια για το Thessaloniki Design Week

Το Thessaloniki Design Week, έχει στόχο ως θεσμός, να προωθήσει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία σε όλες τις εκφάνσεις του σχεδιασμού/design, όπως αυτές διαμορφώνουν κάθε πλευρά της κοινωνικής και προσωπικής μας ζωής.

Επιθυμεί να συμβάλλει στο διάλογο και τις αναζητήσεις για τις νέες ανάγκες και τεχνολογίες που αλλάζουν διαρκώς την παραγωγή, την οικονομία, το περιβάλλον, με τρόπους και ρυθμούς καθοριστικούς και καταιγιστικούς για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Μέσα από εκθέσεις, συνέδρια, ομιλίες, ημερίδες και ξεναγήσεις σε διάφορους χώρους της πόλης, παρουσιάζονται έργα, προτάσεις και προβληματισμοί που φέρνουν σε επαφή τους δημιουργούς με τις επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας και στο ευρύ κοινό την κοινωνική και οικονομική σημασία του design.

Με πρωτοβουλία της PHILARTIA και σε συνεργασία με τον ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και πολλούς άλλους φορείς, διοργανώνονται δράσεις και γεγονότα, σε σύνδεση με την εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα και το διεθνές περιβάλλον του design. Όλες οι ενέργειες του ThessDW έχουν σκοπό την επικοινωνία και ανταλλαγή ιδεών, τις συνέργειες μεταξύ ατόμων και φορέων και την ουσιαστική εξωστρέφεια.

Θέλετε να μάθετε πρώτοι τα νέα του κλάδου μας;

,

Σχετικά με τον/την Διονυσία Γιώργη

Δείτε όλα τα άρθρα από τον/την Διονυσία Γιώργη →

Αφήστε μια απάντηση