Μουσείο Ηρακλειδών: Εργαστήρια χαρακτικής και διάλεξη

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα, στο Μουσείο Ηρακλειδών στο κτίριο της Απ. Παύλου 37, στο Θησείο, θα διοργανωθούν το Σεπτέμβριο δύο εργαστήρια Χαρακτικής (Υψιτυπία-Ξυλογραφία και Μεταξοτυπία) από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, αλλά και θα δοθεί και μια διάλεξη από τον επιμελητή της έκθεσης, με θέμα Ιστορία της Χαρακτικής.

Εργαστήριο Υψιτυπίας-Ξυλογραφίας* από τον Μιλτιάδη Πεταλά 
A’ μέρος (θεωρητικό): Εισαγωγή στην τεχνική της υψιτυπίας-ξυλογραφίας, με παράλληλη επίδειξη της τεχνικής με προβολή βίντεο. Ο εισηγητής του εργαστηρίου, Μιλτιάδης Πεταλάς, θα έχει μαζί του μια μήτρα και ένα τύπωμα έργου, από αυτά που εκτίθενται στην έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα.
Β’ μέρος (πρακτικό): Οι συμμετέχοντες θα χαράξουν σε λινόλεουμ και στη συνέχεια θα τυπώσουν το έργο τους.

* Ο όρος υψιτυπία αναφέρεται γενικά στην τεχνική χάραξης, ενώ ο όρος ξυλογραφία ειδικότερα στην τεχνική της εγχάραξης πάνω σε ξύλινη επιφάνεια. 

Ημερομηνία: Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016, κτίριο Ηρακλειδών 16, Θησείο
Ώρα: 11:00-14:00.
Κόστος: 20 €*

* Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα αναλάβουν το κόστος των υλικών: ένα σετ ξυλογραφίας Sakura και ένα μικρό λινόλεουμ (εκτιμώμενο κόστος, γύρω στα 15 €). Μελάνι, σπάτουλα και χαρτιά παρέχονται δωρεάν. 

Εργαστήριο Μεταξοτυπίας από τον Ακη Πειρουνίδη 
Α’ μέρος (θεωρητικό): Εισαγωγή στην τεχνική της μεταξοτυπίας. Επίδειξη τεχνικής από τον εισηγητή του εργαστηρίου Άκη Πειρουνίδη.
Β’ μέρος (πρακτικό): Όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν, θα τυπώσουν το δικό τους έργο, το οποίο μπορούν να πάρουν μαζί τους με τη λήξη του εργαστηρίου.

Ημερομηνία: Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, κτίριο Ηρακλειδών 16, Θησείο*
Ώρα: 11.00 π.μ. -13.00 μ.μ.

* Το εργαστήριο και τα υλικά (εργαλεία, χαρτιά, τελάρα) θα προσφερθούν δωρεάν στους συμμετέχοντες. 

Διάλεξη για την τέχνη της χαρακτικής 
Ο Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και επιμελητής της έκθεσης Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα, θα παρουσιάσει στη διάλεξή του , την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016, στις 19:00, στο κτίριο του μουσείου στην οδό Ηρακλειδών 16, στο Θησείο, την ιστορική εξέλιξη της χαρακτικής και γενικότερα της έντυπης τέχνης, σε αισθητικό και τεχνολογικό επίπεδο από την Αναγέννηση μέχρι την Pop Art.

Θα εξηγήσει ποιες πολιτικοοικονομικές αναγκαιότητες επηρέασαν την εξέλιξη της εκτυπωτικής τεχνολογίας ώστε το έντυπο να έλθει σε επαφή με όλο και πιο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, μεταφέροντας έτσι τη γνώση στα μεγάλα λαϊκά στρώματα της Ευρώπης.
Θα παρουσιάσει όμως και με μια σειρά παραδειγμάτων, το πώς ένα τόσο δημοκρατικό μέσο έκφρασης, όπως είναι η χαρακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο εκφοβισμού και πολιτικής χειραγώγησης.
Η διάλεξη, με παράλληλη προβολή οπτικού υλικού, θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και θα ακολουθήσει διάλογος.

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Ιστοσελίδα του Μουσείου Ηρακλειδών herakleidon-art.gr αλλά και τη σελίδα του μουσείου στο Facebook

Σχετικά με τον/την Διονυσία Γιώργη

Δείτε όλα τα άρθρα από τον/την Διονυσία Γιώργη →

Αφήστε μια απάντηση