Μεταφορά ή απευθείας εκτύπωση με θερμική εξάχνωση; Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος;

Το 1957, o Noël de Plasse, ένας ερευνητής που εργαζόταν στην Γαλλική κλωστοϋφαντουργική εταιρεία Lainière de Roubaix, έκανε μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη. Ανακάλυψε ότι κάτω από υψηλή θερμοκρασία, ορισμένες στερεές χρωστικές θα μπορούσαν να περάσουν κατευθείαν σε αέρια μορφή, χωρίς να πρώτα να μετατραπούν σε υγρή. Αυτή η φυσική διαδικασία ονομάζεται εξάχνωση, και αυτό που ανακάλυψε ο de Plasse τελικά ονομάστηκε θερμική εξάχνωση χρωστικών.

Τίποτα δεν έγινε πραγματικά με την θερμική εξάχνωση χρωμάτων μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60, όπου η διαδικασία άρχισε να χρησιμοποιείται στους πρώιμους εκτυπωτές υπολογιστών. Στις μέρες μας, η εκτύπωση με θερμική εξάχνωση χρωστικών έχει γίνει μια δημοφιλής και ευέλικτη διαδικασία που χρησιμοποιείται κυρίως για την εκτύπωση διαφόρων τύπων υφασμάτων, αλλά ταυτόχρονα συναγωνίζεται την UV για την εκτύπωση σε τρισδιάστατα αντικείμενα, όπως κούπες, θήκες smartphone κ.ά.

Ένα μελάνι θερμικής εξάχνωσης αποτελείται από μια στερεή χρωστική ή βαφή που αιωρείται σε έναν υγρό φορέα. Μια εικόνα τυπώνεται σε ένα χαρτί μεταφοράς το οποίο έρχεται σε επαφή με ύφασμα από πολυεστέρα με τη βοήθεια μιας πρέσας θερμότητας. Υπό θερμότητα και πίεση, η στερεή χρωστική εξαχνώνεται και διαχέεται μέσα στο ύφασμα, με αποτέλεσμα να σταθεροποιηθεί πάνω στις ίνες του. Έτσι η εικόνα γίνεται μέρος του υποστρώματος.

Για χρόνια, η εκτύπωση μέσω χαρτιού μεταφοράς, ήταν η καθιερωμένη μέθοδος θερμικής εκτύπωσης με εξάχνωση. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί συστήματα που μπορούν να εκτυπώσουν απευθείας πάνω στο ύφασμα, χωρίς να απαιτείται χαρτί μεταφοράς. Παρόλο που κάποιοι μπορεί να σκεφτούν ότι με τα συστήματα αυτά έχουν την ευκαιρία να εξοικονομήσουν χρήματα από το χαρτί μεταφοράς, θα πρέπει να εξετάσουν και άλλους παράγοντες πριν επιλέξουν μέθοδο. Και οι δύο μέθοδοι έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους. Αν είστε νέοι στην τεχνολογία αυτή και θέλετε να επενδύσετε σε κάποιο σύστημα θερμικής εξάχνωσης, τότε θα πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τα οφέλη και τους περιορισμούς από την κάθε μέθοδο.

Το μεγαλύτερο όφελος από την χρήση της μεθόδου με την μεταφορά, είναι η ποιότητα της εικόνας. Θα παρατηρήσετε πως η εκτύπωση με χαρτί μεταφοράς θα σας δώσει πιο λεπτομερή εικόνα, με πιο έντονες ακμές, ευκρινές κείμενο και πιο ζωντανά χρώματα. Με αυτή τη διαδικασία, το μελάνι δεν διεισδύει βαθιά μέσα στο υπόστρωμα, παραμένοντας κοντά στην επιφάνειά του. Αντίθετα, με την άμεση διασπορά το μελάνι διεισδύει περαιτέρω μέσα στο ύφασμα, που, όπως και στην εκτύπωση inkjet σε απλό χαρτί, σημαίνει ότι η λεπτομέρεια έχει χαθεί και τα χρώματα γίνονται λιγότερο έντονα.

Για πολλούς η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι με το χαρτί μεταφοράς το αποτέλεσμα είναι πάντα πιο καθαρό. Οπότε σε εργασίες που απαιτείται λεπτομέρεια, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν εκτύπωση μέσω χαρτιού μεταφοράς.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της μεθόδου με μεταφορά είναι ότι μπορείτε να δουλέψετε με οποιαδήποτε επιφάνεια με επίχρισμα πολυεστέρα, όπως πανό, κούπες κ.ά. Υπάρχουν τόσες πολλές εφαρμογές που κάνουν αυτή τη μέθοδο μια πολύ ευέλικτη λύση και αυτό είναι ένα πραγματικά μεγάλο όφελος. Από την άλλη όμως, δεν έχετε την δυνατότητα να κάνετε οποιαδήποτε εργασία χρησιμοποιώντας τον ίδιο εξοπλισμό. Οι περισσότερες εφαρμογές που δεν είναι επίπεδες απαιτούν διαφορετικές πρέσες που να ταιριάζουν στο σχήμα τους.

Με όλα αυτά που ειπώθηκαν για την θερμική εξάχνωση με μεταφορά, λογικό είναι να αναρωτηθεί κανείς: Υπάρχουν πλεονεκτήματα για την απευθείας εκτύπωση με εξάχνωση; 

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η μείωση του κόστους, αφού δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε χαρτί μεταφοράς. Είναι δύσκολο να γενικεύσουμε, δεδομένης της ποικιλίας των μηχανημάτων, των υποστρωμάτων κ.λπ., αλλά η ανάγκη για χρήση ειδικά επιστρωμένου πολυεστέρα στην απευθείας εκτύπωση, δεν αντισταθμίζει πλήρως την εξοικονόμηση χαρτιού. Τα μελάνια της απευθείας εκτύπωσης με εξάχνωση είναι περίπου ίδια σε τιμή με αυτά της μεταφερόμενης, αλλά τις περισσότερες φορές η ποσότητα που καταναλώνεται στην απευθείας εκτύπωση είναι μεγαλύτερη, ανάλογα με την εργασία. Αλλά σε γενικές γραμμές, με την απευθείας εκτύπωση υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης κόστους.

Εκτός αυτού, η απευθείας εκτύπωση έχει κάποια πλεονεκτήματα για συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως εκτύπωση διαφημιστικών σε υφάσματα, σημαίες και banners. Το πρωταρχικό πλεονέκτημα της άμεσης διασποράς για αυτές τις εφαρμογές είναι βαθιά διείσδυση του μελανιού μέσα στο ύφασμα και ο κορεσμός του. Έτσι, όταν τυπώνετε μια μεγάλη κόκκινη σημαία, το χρώμα θα φτάσει και στην πίσω πλευρά με αποτέλεσμα -τι κι αν το κείμενο ή η εικόνα πίσω είναι ανάποδα- κάποιος να την αναγνωρίζει βλέποντάς την από μακριά. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα για αυτού του είδους την εφαρμογή.

Η απευθείας εκτύπωση προσφέρει επίσης πλεονεκτήματα στις εκτυπώσεις ενδυμάτων. Στα περισσότερα ενδύματα που τυπώνονται, το υπόστρωμα είναι λευκό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το λεγόμενο “χαμόγελο” στην εκτύπωση όταν τεντωθεί το ύφασμα. Με την απευθείας εκτύπωση αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει αφού το χρώμα εισχωρεί βαθιά στο υπόστρωμα. Βεβαία, στην περίπτωση της εναπόθεσης μεγαλύτερης ποσότητας μελανιού και αν το ύφασμα δεν έχει στεγνώσει καλά, υπάρχει ο κίνδυνος το μελάνι να “τρέξει” σε περίπτωση που αυτό βραχεί.

Κατά την γνώμη μου, θα συνιστούσα να ξεκινήσετε με την μεταφορά επειδή δεν περιορίζεστε όσον αφορά τις εργασίες που μπορείτε να αναλάβετε“, συμβουλεύει ο Steven Moreno, ιδρυτής και διευθυντής της MY Prints, τους νέους του χώρου.

Πηγή: www.myprintresource.com

Σχετικά με τον/την Διονυσία Γιώργη

Δείτε όλα τα άρθρα από τον/την Διονυσία Γιώργη →

Αφήστε μια απάντηση