Λάθη που κάνουν οι γραφίστες με τους πελάτες: Δουλεύοντας για την οικογένεια

Σήμερα θα αναλύσουμε ένα ακόμα από τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι γραφίστες: Να δουλέψουν για κάποιο μέλος της οικογένειας ή για κάποιον φίλο τους.

Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο φαίνεται ακίνδυνο, οδηγεί πολλούς νέους κυρίως γραφίστες να πέσουν στη παγίδα. Όσο και να υποστηρίζετε ότι αγαπάτε την δουλειά σας και ότι είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο την επιλέξατε, μη ξεχνάτε ότι σκοπός μιας επιχείρησης είναι το κέρδος. Εάν τα χρήματα που κερδίζετε από μία δουλειά είναι λιγότερα από όσα ξοδεύετε, τότε η διάρκεια ζωής της επιχείρησής σας θα είναι πολύ σύντομη.

Όταν δουλεύετε για μέλη της οικογένειάς σας το σίγουρο είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων θα χάσετε πολύτιμο χρόνο και χρήμα. Συμβαίνει συχνά οι άνθρωποι του κοντινού σας περιβάλλοντος να ζητάνε “ειδικές τιμές”, ανταλλαγή υπηρεσιών του τύπου “φτιάξε μου ένα λογότυπο και θα σου πλύνω το αμάξι σου” (βλ. αδερφός) ή ακόμα και εργασία χωρίς πληρωμή χάρη στη σχέση που έχετε μαζί τους.

Επιπλέον, το άγχος που προκαλεί μια τέτοια συνεργασία είναι αρκετά μεγάλο. Λόγω της σχέσης σας με κάποιους δεν θα μπορείτε να εκφραστείτε ελεύθερα για κάτι πάνω στο οποίο διαφωνείτε, με τον φόβο να μην τους προσβάλλετε.

Τέλος, φανταστείτε τι θα γίνει στη περίπτωση που κάτι πάει στραβά στη συνεργασία σας…

Για να μη σας βγει… ξινή λοιπόν η συνεργασία, αποφύγετε να μετατρέψετε την οικογένεια σε πελάτες.

ΔΕΙΤΕ όλα τα Λάθη που κάνουν οι γραφίστες με τους πελάτες

Λάθη που κάνουν οι γραφίστες

Σχετικά με τον/την Διονυσία Γιώργη

Δείτε όλα τα άρθρα από τον/την Διονυσία Γιώργη →

Αφήστε μια απάντηση