Δημοφιλή ψέματα για το Graphic Design

«Η Comic Sans είναι  η χειρότερη γραμματοσειρά». Αυτή η δήλωση είναι αδιάψευστη, έτσι δεν είναι; Όσο αδιάψευστες είναι και οι προτάσεις «το γρασίδι είναι πράσινο» και «ο Σαίξπηρ ήταν ιδιοφυΐα».

Και επειδή πολύ θέλουν να ξεφύγουν από την εικόνα του «ερασιτέχνη», επιλέγουν να κάνουν κάποιες φαινομενικά ακίνδυνες δηλώσεις όπως «Τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά με την Helvetica». Και τότε, αν σας άκουγε ο Craig Ward, θα τον βλέπατε να ανατριχιάζει και να κάνει ένα βήμα προς τη πόρτα. Είναι μια από τις τετριμμένες  δηλώσεις που προσπαθεί να διαλύσει στο pocket-size βιβλίο του «Δημοφιλή ψέματα για το graphic design».

Ο Ward παρομοιάζει την Comic Sans με έναν αθώο άνδρα καταδικασμένο σε θάνατο.  «Σίγουρα, είναι άσχημη, παραδέχεται, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες χειρότερες γραμματοσειρές».

Μην αισθανθείτε άσχημα αν έχετε υιοθετήσει κάποιες δηλώσεις που ο Ward βρίσκει απατηλές – ακόμα και οι μεγαλύτεροι επαγγελματίες σχεδιαστές στηρίζονται σε πολυφορεμένους κανόνες και γενικότητες που συμβάλουν στη δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών, και άλλοι θα διαφωνήσουν μαζί τους. Εσείς, όπως και ο Mies van der Rohe και ο Dieter Rams, μπορεί να είστε της φιλοσοφίας του «less is more». Στο Popular Lies, ο Milton Glaser λέει ότι η φιλοσοφία αυτή είναι εσφαλμένη.

Ο Ward δηλώνει ότι το βιβλίο έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους σχεδιαστές να πειραματιστούν, να εξετάσουν και άλλες δυνατότητες. Εδώ είναι μερικά από τα ψέματα που παρουσιάζονται από τον Ward και κάποιους  άλλους  διάσημους σχεδιαστές ως απάντηση στο ερώτημα: Ποιο είναι το μεγαλύτερο ψέμα που σας έχουν πει σχετικά με το σχεδιασμό;

1.    Μεγαλύτερες προθεσμίες θα οδηγήσουν σε καλύτερη εργασία —Craig Ward
2.    Δεν μπορείτε να κρίνετε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του. —David Carson
3.     Ο υπολογιστής είναι απλά ένα εργαλείο. —Stefan Sagmeister
4.    Δεν υπάρχει προϋπολογισμός, αλλά είναι μια μεγάλη ευκαιρία. —Craig Ward
5.    “Δεν έχουμε χρήματα.” —Craig Redman

Να θυμάστε ότι ακόμη και αυτά τα λεγόμενα ψέματα πρέπει να λαμβάνονται με λίγη επιφυλακτικότητα. Το design είναι υποκειμενικό, και έχετε το δικαίωμα των δικών σας αιματηρών  απόψεων.  Όπως ο Ward γράφει στην εισαγωγή του, «Αυτό δεν είναι ένα βιβλίο γεμάτο από γεγονότα. Δεν είναι ένα βιβλίο γεμάτο συμβουλές. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο με απόψεις, και η σύγχυση μεταξύ των τριών αυτών είναι το πώς πολλά από αυτά τα προβλήματα αρχίζουν». Με άλλα λόγια, μην αισθάνεστε ότι πρέπει να υιοθετήσετε απόψεις άλλων ανθρώπων ως γεγονότα.

Σχετικά με τον/την Διονυσία Γιώργη

Δείτε όλα τα άρθρα από τον/την Διονυσία Γιώργη →

Αφήστε μια απάντηση