Αρχείο Οπτικής Επικοινωνίας Ελλάδας

Το Αρχείο Οπτικής Επικοινωνίας Ελλάδας παρουσιάζει τη βιβλιογραφία της τυπογραφίας, της γραφιστικής, των γραφικών τεχνών και της διαφήμισης στην Ελλάδα σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρόγραμμα: 

19:00 ΠΡΟΛΟΓΙΣΜΑΤΑ
Χαιρετισμός από την κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου, εκ μέρους του Ιδρύματος Ωνάση. Είσηγηση του γραφίστα Δημήτρη Αρβανίτη, του βιβλιοθηκονόμου Γιώργου Κατσαμάκη, και του τυπογράφου σχεδιαστή Γιώργου Ματθιόπουλου.

20:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Εισήγηση του Δημήτρη Λεγάκη.

20:40 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ
Προλόγισμα της σκηνοθέτριας Βουβούλας Σκούρα.

Εκθεση Αφίσας
Από τις 18.00 και παράλληλα με την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί έκθεση αφισών με θέμα τη «Φιλαναγνωσία».

Συμμετέχουν οι σχεδιαστές: Δημήτρης Αρβανίτης, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Γιάννης Καρλόπουλος, Γιώργος Ματθιόπουλος, Βουβούλα Σκούρα, και Παναγιώτης Χαρατζόπουλος.

Οι παρευρισκόμενοι θα λάβουν δωρεάν αντίγραφα. 

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διατίθεται το βιβλίο «Για ένα εκδοτικό αρχείο τυπογραφίας, γραφιστικής, γραφικών τεχνών και διαφήμισης : πηγές από βιβλία, περιοδικά, άρθρα και βίντεο». Τα πρώτα 200 αντίτυπα διατίθενται μαζί με ξύλινο αριθμημένο αρχίγραμμα, χαραγμένο σε χειροκίνητο παντογράφο και αριθμημένη αφισέτα, εκτυπωμένη με τη μέθοδο offset και ξυλοτυπίας.

Αρχείο Οπτικής Επικοινωνίας Ελλάδας

Η αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Αρχείο Οπτικής Επικοινωνίας Ελλάδας αποτελεί αυτοτελές νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας την έρευνα και θεωρητική ανάπτυξη αναφορικά με την οπτική επικοινωνία στην Ελλάδα.

Ο ιστότοπος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.archivesofdesign.gr θα λειτουργήσει για το κοινό την επομένη της εκδήλωσης.

Ως κύριο αντικείμενο έρευνας του Αρχείου ορίζεται η συγκρότηση ελληνικής βιβλιογραφίας, αρχείου περιοδικών εκδόσεων, αρθρογραφίας και αρχείου ηλεκτρονικών μέσων αναφορικά με την οπτική επικοινωνία – περιλαμβάνονται θεματικές όπως η Τυπογραφία, η Γραφιστική, οι Γραφικές Τέχνες και η Διαφήμιση.

Σκοπός της εταιρείας είναι η συγκέντρωση, αποδελτίωση και ταξινόμηση του συνόλου του αρχειακού υλικού με γνώμονες: α) τη διερεύνηση της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας μέσα από την τυποτεχνική της μορφοποίηση, β) τη θεωρητική έρευνα αναφορικά με τη γραφιστική ιστορική εξέλιξη, και γ) τη στα-χυολόγηση της διαφημιστικής θεωρίας.

Σχετικά με τον/την Διονυσία Γιώργη

Δείτε όλα τα άρθρα από τον/την Διονυσία Γιώργη →

Αφήστε μια απάντηση